Kompania

Rreth TIA

Publikuar nga

TIA në 15 Shkurt 2023

Përmbajtja

Shpërndaje

Ndani këtë informacion.

Hyrje

Aeroporti i Rinasit, i quajtur sot Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës Nënë Tereza, është ndërtuar në një periudhë dyvjeçare, nga viti 1955 deri në vitin 1957.


Ditët e hershme

Deri në vitin 1960, linjat ajrore që operonin në Shqipëri ishin Aeroflot, Jat, Malev, Tarom dhe Interflug, me jo më shumë se dy fluturime në ditë.

Gjatë periudhës 1965-1974, u bënë përmirësime në objektet në aeroport.


1978 - 2003

Në vitin 1978, disa linja ajrore ndërprenë operimet me Shqipërinë për shkak të izolimit politik të vendit pas ndërprerjes së lidhjeve me Bashkimin Sovjetik, duke rezultuar në një ulje të numrit të pasagjerëve dhe fluturimeve.

Ndërmjet viteve 1980 dhe 1990, për shkak të zhvillimeve teknologjike në fushën e aviacionit civil në mbarë botën, Shqipëria ndërmori përmirësime në mjediset e saj të aeroportit për të përmbushur kërkesat ndërkombëtare.

Si rezultat i ndryshimeve politike që ndodhën në Evropën Lindore në vitet 1989 dhe 1990, kontaktet midis qeverisë shqiptare dhe vendeve të huaja filluan të përmirësoheshin.

Për shkak të transformimeve politike dhe sociale që ndodhën në Shqipëri midis viteve 1992 dhe 2000, numri i linjave ajrore që operonin në Rinas u rrit dhe numri i pasagjerëve filloi të rritet.


Është themeluar TIA

Duke u përballur me nevojën e zhvillimit të mëtejshëm të aeroportit, në vitin 2003 Këshilli i Ministrave vendosi të shpallte tender për investitorët ndërkombëtarë për ndërtimin e një terminali të ri dhe objekteve të tjera, si dhe funksionimin e tij në aeroport. Tenderi u mbyll në vitin 2004 me nënshkrimin e Marrëveshjes së Koncesionit për Aeroportin Ndërkombëtar të Tiranës dhe më 23 Prill 2005, Tirana International Airport SHPK (TIA, një konsorcium që përfshin HOCHTIEF AirPort, DEG Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft dhe Fondi Shqiptaro-Amerikan i Ndërmarrjeve) nisën operimet në aeroportin e njohur tashmë si Tirana International Airport Nënë Tereza.


Në vitin 2005, aeroporti trajtonte rreth 600,000 pasagjerë. Në vitin 2019, TIA trajtoi një numër rekord prej 3,33 milionë pasagjerësh. Për shkak të pandemisë Covid 19, në vitin 2020, trafiku u reduktua në rreth. 1.3 milionë pasagjerë, por pritet një rikuperim i volumit të trafikut për vitin 2021. Që nga viti 2005, më shumë se 70 milionë euro janë investuar në zhvillimin dhe zgjerimin e Aeroportit.


Më 1 Prill 2016, Qeveria e Shqipërisë dhe TIA nënshkruan një ndryshim në Marrëveshjen e Koncesionit të TIA-s dhe hodhën një hap të madh drejt zhvillimit të transportit ajror dhe liberalizimit të fluturimeve ndërkombëtare në Shqipëri. Periudha e Koncesionit të TIA-s u zgjat me dy vjet, pra deri në prill 2027, në këmbim të lejimit të zhvillimit të një aeroporti të mëtejshëm në Vlorë në të ardhmen.

Më 6 tetor 2016 China Everbright Limited (kodi i bursës CEL: 165.HK), një kompani ndërkombëtare e investimeve dhe menaxhimit të aseteve me bazë në Hong Kong, bleu 100% të kapitalit aksioner të TIA.


Sot

Që nga 18 dhjetori 2020 Kastrati Group SHA, një kompani lider e pavarur me bazë në Shqipëri, e themeluar në vitin 1990, zotëron 100% të kapitalit aksionar të Aeroportit Ndërkombëtar të Tiranës. Nëpërmjet aktiviteteve të gjera vendase dhe ndërkombëtare dhe rrjetit të tij, Kastrati Group SHA është i pozicionuar mirë në Shqipëri dhe në mbarë botën.

Publikuar nga

TIA në 15 Shkurt 2023

Shpërndaje

Ndani këtë informacion.

Fluturoni me mendje të qetë

Shijoni fluturimin tuaj dhe zbuloni ofertat dhe promocionet më të fundit nga partnerët tanë.

Rent Point Albania

Super çmime për makina me qera! Shijoni udhëtimin tuaj në maksimum.

Mësoni më shumë

Air Albania

Ne ju sjellim më afër destinacioneve më të dashura të Evropës.

Mësoni më shumë

Regjistrohu në buletinin tonë

Ofertat e zgjedhura për pushime, frymëzimin dhe këshillat më të fundit të udhëtimit, direkt në kutinë tuaj hyrëse.